شاید تا کنون کم و بیش واژه اسپم spam به گوشتان خورده باشد. کاربران اینترنتی در سالهای اخیر با این هرزنامه یا جفنگ را در ایمیل هایشان به وفور مشاهده کردند. در کل پیامی که به صورت ناخواسته به شکلهای گوناگون برای گیرنده ایمیل، پیام و… ارسال شود، به آن هرزنامه گفته میشود. در این حالت، پیام برچسب spam به خود میگیرد. از سویی، این هرزنامه میتواند بدون اطلاع قبلی به تعداد بیشماری کاربر به صورت پیام الکترونیکی فرستاده شود.
در صورتی که طی روز شما هم با این مشکل مواجه هستید. از طرفی هم، مشتاق هستید که در مورد این هرزنامه اطلاعات بیشتری دریافت کنید و دلیل ارسال آن را بدانید. پس، همچنان با آفتاب هاست همراه شوید.
اسپم چیست؟
تا حدودی هم اکنون متوجه شدید که کلمه اسپمspam به چه معناست. در کل پیامی که به دفعات و با محتوای مشابه به تعداد زیادی کاربر ارسال شود را هرزنامه مینامند. پس در صورتی که شما پیامی را به صورت آنلاین در ایمیل، وب سایت و … دریافت کردید. بدون اینکه مجوز و تأییدی از سوی شما برای ارسال کننده وجود داشته باشد، بدان پیام، اسپم یا هرزنامه میگویند. نکته جالب قضیه آن است که کلمه هرزنامهspam برگرفته از یک برند کنسرو است.
شمایی که مخاطب این مقاله تحت عنوان معرفی اسپم یا همان هرزنامه هستید. به طور حتم، همانطور که قبلاً گفتیم، بیشتر اوقات با این مسئله در ایمیل ها و اس ام اس مواجه شدید. بسیاری از فرستندگان پست الکترونیکی ناخواسته با تکیه بر روش هایی به منظور اطلاع رسانی، پرترافیک کردن، تبلیغ کردن انواع محصولات و خدمات و… به این ابزار روی میآورند.
وقتی به پیشینه موضوعی همچون جفنگ مراجعه میکنیم. متوجه میشویم که اولین بار اسپم در سال ۱۹۷۸ از طریق شخصی به نام گری فورک به مرحل اجرا درآمد. او با فرستادن پیامی در قالب هرزنامه در حدود ششصد پیام به نوعی از اولین ارسال کنندگان اسپم در دنیا به شمار میرود. احتمالاً با پیشرفت روز به روز تکنولوژی و فناوری، پایانی برای ارسال پیام الکترونیکی از سوی کسب و کارهای آنلاین و …وجود نخواهد داشت. دلیلش آن است که با تکامل دانش فناوری اطلاعات به طور حتم طریقه ارسال پست الکترونیکی هم توسعه مییابد. هر چند با فیلترهایی که وجود دارد میتوان از ورود بیش از حد این هرزنامه ها به وب سایت، ایمیل و … جلوگیری کرد.
با توجه به مشکلاتی که هرزنامه ها ایجاد میکنند، در این میان بسیاری در تلاش هستند تا با وضع قوانینی از گسترش آن جلوگیری به عمل آورند. در ادامه توضیحات تلاش میکنیم به علل شکل گیری پیام الکترونیکی ناخواسته میپردازیم.
دلایل ارسال اسپم
یکی از مهمترین دلایل ارسال پیام تحت عنوان هرزنامه به خاطر پایین بودن هزینههای ارسال پیام از سوی افراد و موسسات و نیز مراکز مختلف است. بدین ترتیب به دلیل همین نکته مهم افراد بیشتر به سمت فرستادن پیغام الکترونیکی تمایل پیدا میکنند. از سویی بسیاری از کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات بر این باور هستند که فرستندگان هرزنامه الکترونیکی اهداف متعددی را دنبال میکنند. این اهداف میتواند در کنار اهداف تجاری و بازاریابی برای مقاصد مذهبی و سیاسی هم ارسال شود. سوء استفاده کنندگان به کمک انواع اسپم از جمله هرزنامه ایمیلی، هرزنامه پیامکی، هرزنامه دسکینگ، هرزنامه انجمنی و هرزنامه وبلاگی باعث مشکلات عدیدهای در فضای اینترنت میشوند.